Waaruit bestaat een behandeling Psychosomatiek?

Een eerste behandeling psychosomatiek bestaat uit een vraaggesprek (intake) en een proefbehandeling.

In de intake maken we kennis met elkaar en bespreken we samen wat uw hulpvraag is. Het is belangrijk dat u kunt vertellen waarvoor u komt en dit gehoord en begrepen wordt. Tijdens de intake zal ik  enkele vragen stellen om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van u klacht.

Tijdens de intake geef ik altijd een proefbehandeling. Hier kunt u zelf ervaren wat psychosomatiek  is, waarbij ik veel uitleg geef en aangeef wat u kunt verwachten. Door middel van subtiele, manuele handgrepen wordt contact gemaakt met het lijf (hoofd, rug, heiligbeen, buik, armen, benen).

In het lijf is stress daadwerkelijk fysiek aanwezig door een verhoogde spanning in het bindweefsel. Door de behandeling zal er  ontspanning optreden zodat er meer ruimte kan ontstaan.  Zo zal de functie van bindweefsel structuren kunnen verbeteren en kunnen pijnklachten verminderen of verdwijnen.  Het zelfherstellend vermogen van het lijf wordt op deze manier de kans gegeven zijn werk  te doen. Ook kan de behandeling een positief effect hebben op  emotioneel gebied.

Ewout zww 0073 (1)
Ewout zww 0057

Somato Emotional Release SER:

Somato Emotional Release (SER):
Somato Emotional Release (SER) is een belangrijk onderdeel van psychosomatiek. Tijdens deze release, ook wel ‘unwinding’ genoemd, ontstaat contact met het oorspronkelijke trauma doordat het lijf zich weer “herinnert” hoe de gebeurtenis was, zoals bijvoorbeeld een val van een trap of een pijnlijke emotionele herinnering. Door in de unwinding begeleid te worden middels een dialoog kan er bewustwording en daarmee ontspanning in onszelf plaatsvinden. Deze unwinding leidt tot vrijheid in ons bindweefsel en daarmee in ons lijf en dat maakt dat we ons lekker kunnen voortbewegen.

Duur van de behandeling:

Duur / Frequentie van de behandeling:
De behandeling duurt 50-60 minuten. Over het algemeen zal de tijd tussen twee behandelingen minimaal twee weken bedragen. Deze periode is noodzakelijk om het lichaam voldoende tijd te geven een nieuwe balans te vinden. Tevens krijgt het zelfherstellend vermogen van het lichaam, de tijd om het probleem zelf op te lossen.
Afhankelijk van het problematiek dient er doorgaans binnen 2-4 behandelingen een duidelijke verandering en/of verbetering te zijn van je klacht of klachten. Bij trauma of hechtingsklachten of dieperliggende problematiek is het aantal behandelingen doorgaans hoger.

 

Reacties van de behandeling:

Reacties van de behandeling psychosomatiek:
Doordat er tijdens een SER veel “los” kan komen wat al maanden of jaren “vast” heeft gezeten, kunnen er duidelijke reacties van het lichaam volgen. Dit kunnen pijnklachten zijn, maar ook misselijkheid, vermoeidheid, stijfheid of emotionele veranderingen. Hier hoeft u niet van te schrikken dit zijn normale reacties; het lichaam is zich aan het aanpassen op de veranderde bewegingsmogelijkheden en  daarmee de ‘nieuwe manier’ van bewegen. Vaak houden de klachten 1 of enkele dagen aan, waarna het weer wat rustiger wordt. Mocht u zich toch zorgen maken over bepaalde reacties, dan kunt u altijd mij om advies vragen.
Ook kan het zo zijn dat u helemaal  geen ‘vervelend voelende na-reacties’ ervaart en dat u alleen een duidelijke verbetering ervaart na de SER behandeling.

Contact opnemen